Blog

Long time no see!

By 08/12/2022 No Comments
Viivi Lehikoinen, Mysoda

Paljon on vettä virrannut siitä, kun avasin nämä nettisivut. Nuorena arvokisamitalistina, jolla oli loistava ura edessä.

Välissä usko siihen uraan oli koetuksella ja kaikki harjoittelun ulkopuolinen urheiluun liittyvä asia tuntui hyvin kuluttavalta. Kun piti pohtia, jaksaako tai kiinnostaako harjoitella, ei nettisivujen päivittäminen, sosiaalinen media tai tapahtumat innostaneet. Matka on ollut äärimmäisen opettavainen ja nyt, kun olen pystynyt saavuttamaan pitkään unelmoimiani asioita, osaan nauttia siitä äärimmäisen paljon. EM-finaalissa minulla oli olo, että olen juuri siellä, missä minun kuuluukin olla.

Muistan, kun valmistuduin kesän 2021 ensimmäisiin kilpailuihin suurten muutosten jälkeen. Tiesin, että harjoituksissa kunto oli hyvä ja odotukset varovaisen korkealla. Olin kuitenkin elänyt samanlaisia fiiliksiä myös aiempina vuosina ja kisalappu rinnassa silti pettynyt. Harjoituskausi ei ollut sujunut loistavasti, mutta kuitenkin loppua kohden yhä paremmin. Jyväskylän Motonet GP:ssä eli kauden ensimmäisessä aitakilpailuissa rikoin heti neljä vuotta vanhan ennätykseni ja kuuluttaja puhui jo olympialaisista. Se tunne on edelleen hyvin spesiaali ja omalla tavallaan siihen kilpailuun purkautui vuosien odotus, työ ja tunteet. Sama tapahtui tukijoukoissani ja on edelleen hauska kuunnella Ylen tallennetta kyseisestä kisasta, kun taustalla kiljutaan ja karjutaan.

Päättynyt kesä 2022 toi uudenlaisia kokemuksia ja myös paineita. Aiemmin minuun oli rakennettu odotuksia superlupauksena ja se oli uuvuttavaa. Nyt osasin kuitenkin paremmin varautua median ja ulkopuolisten kiinnostukseen, vaikkakin jatkuva kysely Suomen ennätyksen rikkoutumisesta oli jo rasittavaakin. Itselle se oli tavoite kauteen lähtiessä, mutta paine tuli enemmänkin muualta. Periaatteessa se on kuitenkin vain yksi aika ja aina tavoitteena on juosta kovempaa. MM-välierissä oma ennätys ja samalla 30-vuotiaan SE:n rikkominen oli kuitenkin erityistä.

EM-kilpailut olivat ehdottomasti kesän päätavoitteeni ja ne olivat upea kokemus. Tavoitteena oli EM-finaali ja se täyttyi. Juoksin välierässä uudelleen Suomen ennätyksen ja muutoinkin loistavan juoksun. Finaaliin lähdin innolla nauttimaan ja kliseisesti tekemään parhaani. Pyrin jättämään mitalipuheet muille, sillä minulle muut asiat merkitsevät enemmän.

Moni ulkopuolinen koki pettymystä, kun olin kuudes ja vertaili aikaa välierässä juostuun. Itselläni ei harmita sijoitus vaan itse suoritus, joka askelrytmin epävarmuudesta syntyi. Vaihdoin tälle vuodelle starttijalkaa eli käytännössä tähän astisen urani opit lähdöstä menivät uusiksi. Minulla oli läpi kesän haasteita askeleiden kanssa ja esimerkiksi ennen EM-kisoja olin lähes valmis jäämään kotiin, sillä askeleet eivät osuneet mitenkään. Finaalin epävakaat olosuhteet olivat haitaksi minulle, mutta ensi kerralla tavoitteena on kääntää se vahvuudeksi. Olosuhteet olivat hankat muillekin, joten tuloslistaa on turha peilata ennätyksiin.

Nyt katseet on käännetty kohti tulevaa ja kautta 2023. Ensi kesänä on edessä MM-kilpailut Budapestissä, jonne olen jo tehnyt tulosrajan. Rajat kovenivat jälleen jopa puoli sekuntia ja se kertoo lajimme huimasta tasosta. On hienoa olla mukana siinä kehityksessä.

Kirjoitan tätä kirjoitusta Etelä-Afrikassa, jossa olen parhaillani kuukauden leirillä Laurentin ryhmän kanssa. Ennen tänne tuloa olin joutunut aloittamaan harjoituskauden korvaavilla harjoitteilla, sillä ylimenokaudella harjoittelu on selkeästi vaarallista. Sain reiteeni pienen vamman Lapin vaelluksella ja hieman jännitti, miten leirini lähtee liikkeelle. Pääsin kuitenkin mukaan juoksuharjoituksiin yllättävänkin nopeasti ja vauhti on ollut yllättävänkin hyvää. Korvaava harjoittelu on siis onnistunut loistavasti ja innolla suuntaan katseet jo kohti ensi vuotta.

Ilokseni voin myös kertoa, että tukitiimissäni on mukana uusi kumppani eli Mysoda. Maailman parhaasta hanavedestä tulee vieläkin parempaa sopivalla määrällä kuplia ja ne toivottavasti vauhdittavat minuakin tulevaisuudessa. Olen tarkka siitä, että kumppanit jakavat samat arvot kuin minä ja Mysodan kanssa niitä ovat vastuullisuus, ekologisuus ja paikallisuus.

Mysoda valmistaa hiilihapotuslaitteita sekä niihin yhteensopivia hiilidioksidisylintereitä ja juomatiivisteitä. Kuplavettä ei ole mitään järkeä kantaa kaupasta erikseen pullotettuna, kun sen saa nopeasti tehtyä hanavedestä itse. Kiva saada Mysoda mukaan porukkaan.

Toivotavan kaikille ihanaa joulunodotusta ja onnea uuteen vuoteen!